Prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja

Kazalo vsebine

Prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja je lahko nadaljevanje postopka odvzema vozniškega dovoljenja ali posledica storjenih več manjših prekrškov. Postopek prične sodišče z izdajo sklepa o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja, ko prejme obvestilo, da je voznik dosegel ali presegel 18 kazenskih točk (vozniki začetniki 7).

Če želite preprečiti odvzem vozniškega dovoljenja, morate opraviti kontrolni zdravniški pregled pri pooblaščenem izvajalcu zdravstvene dejavnosti in vložiti predlog za odložitev izvršitve prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja v roku 15 dni.

Prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja

Kaj morate storiti, da boste preprečili prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja?​

Pokličite nas za brezplačen nasvet na 031 019 176 ali izpolnite vprašalnik. Naročite se na kontrolni zdravniški pregled pri pooblaščenem izvajalcu zdravstvene dejavnosti.

Na info@zacasniodvzem.si nam posredujte podatke o naročilu na zdravniški pregled, dokumente od policije ali sodišča, ter svojo telefonsko številko.

Kako vam lahko pomagamo rešiti odvzeto vozniško dovoljenje?

Podpora skozi vse faze postopka: Naše storitve vam nudijo celovite rešitve in podporo v vseh fazah postopka reševanja vozniškega dovoljenja.

Finančne ugodnosti: V primeru izpolnjevanja pogojev lahko za vas predlagamo tudi:

Stopite v stik z nami še danes in dovolite, da vam pomagamo hitro in uspešno povrniti vaše vozniško dovoljenje. Z nami boste ponovno za volanom v najkrajšem možnem času.

Pogosta vprašanja o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja

V nadaljevanju so zbrali nekaj pogostih vprašanj na temo prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja, kdaj in zakaj vam vozniško dovoljenje preneha veljati, kako poteka postopek odložitve prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja in veliko več.

Kako pride do prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja?

Prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja nastopi v dveh situacijah: bodisi kot nadaljevanje postopka začasnega odvzema vozniškega dovoljenja, bodisi kot posledica storjenih več manjših prekrškov v cestnem prometu.

Sodišče izda sklep o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja, ko organ pristojen za vodenje evidence kazenskih točk obvesti sodišče, da je voznik v dveh letih dosegel ali presegel 18 kazenskih točk ali 7 za voznika začetnika.

Kdaj je mogoče predlagati odložitev prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja?

Predlog za odložitev prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja je mogoče vložiti v roku 15 dni od pravnomočnosti sklepa o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja. Zamuda roka pomeni, da ste ostali brez vozniškega dovoljenja.

Ostali pogoji za vložitev predloga za odložitev prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja so, da sodišče prepričate, da niste nevaren voznik in je od vas za pričakovati, da se prekrški ne bodo ponavljali. Pomembno je tudi da izkažete korekten odnos do storjenih prekrškov, ter da opravite kontrolni zdravniški pregled.

Kdaj ni mogoče predlagati odložitve prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja?

Odložitve prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja ne more predlagati voznik, če ne opravi kontrolnega zdravniškega pregleda. Odložitve ni mogoče predlagati tudi povratnikom, pri katerih še ni minilo 2 leti od konca zadnje preizkusne dobe.

Kdaj sodišče ugodi predlogu za odložitev prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja?

Sodišče sme odložiti izvršitev prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja pod pogojem, da storilec v času, ki ne sme biti krajši od 6 mesecev in ne daljši od 2 let, ne stori hujšega prekrška, ter izpolni obveznosti, ki jih določi sodišče na podlagi zakona o voznikih (kontrolni zdravniški pregled, rehabilitacijski program).

Kakšne so možnosti za uspeh postopka?

Uspeh postopka je v veliki meri odvisen od uspešno opravljenega kontrolnega zdravniškega pregleda, pravočasno vloženega, ter kvalitetno sestavljenega predloga, ki je podprt z ustreznimi dokazi. Za tiste, ki niso izkušeni na področju prava, močno odsvetujemo samostojno urejanje postopka!

Kdaj lahko pričakujem odgovor na vložen predlog za odložitev odvzema vozniške?

Odgovor na vložen predlog za odložitev odvzema vozniškega dovoljenja lahko od sodišča pričakujete od 2 tedna do 4 mesece, redkeje dlje. Postopek po zakonu ni nujen, kot v primeru začasnega odvzema vozniškega dovoljenja, zato si določena sodišča oz. sodniki pri tem postopku vzamejo čas za odgovor.

Ali bom potrebovali odvetniško pomoč?

Ne, postopek vrnitve vozniškega dovoljenja je res zapleten, vendar je še vedno le prekršek, zato odvetnika pomoč ni obvezna. V postopku prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja niste upravičeni do povračila odvetniških stroškov, prav tako niste upravičeni do brezplačne pravne pomoči.

Ali se lahko vozim po prejemu sklepa o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja?

V kolikor je predlog za odložitev izvršitve prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja vložen pravočasno, se kazen ne izvrši. To pomeni, da se lahko ves čas postopka vozite.

Slednje ne velja v kolikor ste pred tem imeli začasni odvzem vozniškega dovoljenja in vam sodišče še ni vrnilo začasno odvzetega vozniškega dovoljenja.

Katere obveznosti lahko določi sodišče v sklepu o odložitvi izvršitve prenehanja veljavnosti vozniške?

Obveznosti, ki jih sodišče določi sta udeležba v programu dodatnega usposabljanja za varno vožnjo ali udeležba v rehabilitacijskem programu, ter da voznik v času preizkusne dobe, ki lahko traja od 6 mesecev do 2 let ne naredi hujšega prekrška.

Kdaj lahko sodišče prekliče odložitev izvršitve prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja?

Sodišče prekliče odložitev izvršitve prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja če voznik v času preizkusne dobe stori hujši prekršek, oziroma ne izpolni obveznosti, ki jih določi sodišče na podlagi zakona o voznikih (rehabilitacijski program).

Mnenja strank

Janko R.
Janko R.Slovenj Gradec, 03.03.2024
Read More
Pravo mi je povsem tuje. Pri začasnem odvzemu ste mi pomagali prebroditi vse te kolobocije. Sedaj bom bolj pazil na vozniško. Hvala vam!
Lana C.
Lana C.Tolmin, 25.01.2024
Read More
Prijavila sem se na kontrolni zdravniški pregled in ga opravila. Po napisanem predlogu mi niso odvzeli izpita. Storitev je res vredna vsakega centa.
Katja H.
Katja H.Koper, 07.01.2024
Read More
Ko sem dobila sklep o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja, se mi je svet postavil na glavo. Izpit res potrebujem. Po kratkem iskanju na internetu sem vas našla in poklicala. Hvala za pomoč!
Miha F.
Miha F.Maribor, 28.12.2023
Read More
Zaradi vožnje pod vplivom alkohola so mi vzeli izpit. Pri začasnem so me prijavili na kontrolni zdravniški in me nanj pripravili. Zaradi njih sem ga opravil. Res odlična storitev.
Previous
Next

Pošlji povpraševanje